Je ziet het nog vaak op de menukaart. Vlees of vis is gangbaar. Vegetarische gerechten zijn apart gemarkeerd als ‘vega’. Dit stimuleert niet bepaald klimaatvriendelijk gedrag.
Ook staan vaak op een gangbare menukaart eerst de vlees- en visgerechten, pas daarna volgen de vegetarische gerechten. Zo houd je in stand dat vegetarisch niet de norm is. En wordt het eten van vlees en vis juist gestimuleerd.
Dat wordt ook bevestigd door de cijfers: Buitenshuis eten gaat vaak gepaard met het eten van vlees. En zo werd er tijdens coronajaar 2020 minder vlees gegeten, vanwege de sluiting van hotels en restaurants.
Werk jij in de horeca en wil jij ook iets doen voor een duurzame toekomst? Een kleine ingreep op de menukaart kan leiden tot ander gedrag van je gasten. Markeer alle gerechten in hun eigen categorie en niet alleen vega. Geef vlees en vis dus ook een apart icoontje. Plaats daarnaast vega bovenaan op de kaart. Zo maak je niet vlees of vis de norm, maar wordt vega ook gangbaar.
Dit is een vorm van nudging. Lees hier verder over klimaatvriendelijke gedragsverandering.