wandeling in het bos

Stimuleer natuurbezoek voor meer klimaatbewustzijn

Het lijkt heel logisch, kijk naar de natuur en je ziet de impact van klimaatverandering. Maar de gemiddelde Nederlander zal die impact niet dagelijks signaleren en dat helpt niet om mensen te activeren voor het klimaat.

We leven in een urbanized environment. We gaan van ons “klimaat beheerst kantoor” met de airco-auto via het overdekte winkelcentra naar je warmgestookte huis. Dat comfortabele wereldje heeft ons aardig verwijdert van onze roots. En daardoor signaleren we in ons dagelijkse leven niet hoe de natuur verandert door het klimaat. 

Regelmatig het bos in of vaker een strandwandeling is niet alleen goed voor jezelf. Je ziet dan ineens dat het bosvennetje langzaam opdroogt door langere periodes van droogte. Of dat de mosdiertjes op het strand en kwallen in het water toenemen door opwarmend zeewater. 

Een natuurbezoek maakt de opwarming van de aarde ineens een stuk tastbaarder en dat is een cruciaal onderdeel in het bevorderen van klimaatvriendelijk gedrag. Het stimuleert de bewustwording van klimaatverandering en dat kan leiden tot meer duurzaam gedrag. Overheid of natuurorganisaties doen er dus goed aan om natuurbezoek te stimuleren. 

Lees verder over gedragsverandering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *