Smeltend ijs

onjuist frame leidt tot apathie

We gaan het beperken van de klimaatverandering wel of niet halen, dat is het frame dat veel terug te lezen is in de media. Zoals hier bij Nieuwsuur. Daar wordt gesteld dat ‘het beperken van de opwarming gaat mislukken’. Zulke teksten werken averechts om met z’n allen de klimaatverandering tegen te gaan.

In zijn column in de Correspondent betoogt Jelmer Mommers dat de grootste misvatting over klimaat is dat het beperken van de opwarming kan mislukken. “Die strijd tegen de opwarming is niet iets wat kan lukken of mislukken, van winnen of verliezen, of van alles of niets. Het is een probleem van gradaties. Het probleem wordt groter als we meer uitstoten en minder als we daarmee stoppen.”

Framing dat het beperken van de opwarming gaat mislukken leidt tot cynisme en inactiviteit. En dat is nou niet bepaald bevorderlijk om met z’n allen juist in beweging te komen voor het klimaat. Een mediamaker met een groen hart kan dus beter op zoek naar andere woorden om apathie onder zijn doelgroep te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *